Drukuj

Warsztaty pieczenia pierników w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu.

Wałki, foremki lukru, bakalie, marmolady poszły w ruch. 3 grudnia w ZSG w Elblągu odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów klasy 4b (ZPSM w Elblągu). Dla jednych to był kulinarny debiut a inni mieli już pewną wprawę . Każdy wybrał swoją foremkę i wykrawał z piernikowego ciasta śnieżynki, choinki czy mikołaje. Upiec to jedno ale przystroić to jest wyzwanie! Dzieciakom wyobraźni nie brakowało . Z pomocą kolorowych lukrów przyozdabiały ciasteczka. Podczas warsztatów dzieci zabawiły się w świątecznych cukierników . Nauczyły się bowiem piec , dekorować bożonarodzeniowe pierniki. Oprócz nich szkoliły się także w pieczeniu rogali ze słodkim nadzieniem oraz przepysznych bułeczek drożdżowych. Na finał każdy skosztował swoich wypieków przy wspólnym stole . Po degustacji każde dziecko otrzymało w prezencie zapakowane pierniki oraz rogale. Podekscytowani , pełni wrażeń wróciliśmy zadowoleni do szkoły.

M.Przeździecka